Wiosenna tortilla

Wiosenna tortilla

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Taka wiosenna tortilla znakomicie sprawdzi się na lekki obiad. Domowe placki i mnóstwo warzyw, do tego smaczny sos. Polecam przepis.

Składniki:

Składniki na tortillę:

  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 120 ml ciepłej wody

 

Dodatki:

  • 2 pomidory
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 duży zielony ogórek
  • kilka liści zielonej sałaty
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek do posypania

Sos:

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na wiosenną tortillę:

  1. Ciasto: Składniki należy zagnieść stopniowo wlewając wodę, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie przykryć je miską i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, następnie wałkować bardzo cienko i smażyć na gorącej suchej patelni po kilka chwil z każdej strony.
  2. Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory i rzodkiewki pokroić w plasterki. Obrany ogórek w słupki, a jajka w ćwiartki. Szczypiorek drobno pokroić.
  3. Składniki sosu wymieszać dokładnie ze sobą i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Na uplacki tortilli nakładać warzywa i jajka, polewać sosem i posypywać szczypiorkiem. Zawijać.

Wiosenna tortilla gotowa. Smacznego

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy