Tortilla z warzywami i mięsem

Tortilla z warzywami i mięsem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pyszna tortilla. Idealna na obiad.

Składniki:

Ciasto

- 1 łyżeczka soli

- 2 szklanki maki tortowej

- około 120 ml ciepłej wody

- 3 łyżki oleju

Nadzienie

- 25 dag mrożonych warzyw: bukiet jarzyn wiosenny

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- 30 dag fileta z kurczaka

- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

 

Sposób przygotowania:

1. Najpierw do miski dać mąkę, sól i olej. Stopniowo wlać wodę zagniatając ciasto. 

2. Formować kulę, przykryć miską i odstawić na około 30 minut.

3. Po tym czasie ciasto dzielić na 6 równych części.

4. Następnie wałkować cieniutkie, okrągłe placki i smażyć na suchej, bez tłuszczu, gorącej patelni. Po kilka sekund z każdej strony. 

5. Z kolei przygotować mięso.

6. Umyte i osuszone mięso kroić w paseczki. Obtaczać je dokładnie w przyprawach i odstawić na 15 minut.

7. Z kolei smażyć je na rozgrzanym oleju.

8. Teraz przygotować warzywa.

9. Warzywa rozmrozić. Dokładnie odsączyć z wody.

10. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na niej warzywa. Cały czas mieszać, następnie przyprawić solą do smaku.

11. Na placki tortilli ułożyć warzywa i mięso. Na koniec zwijać.

12. Gotowe!Smacznego!

Autor: Elisa

Polecamy nasze przepisy