Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Tort makowo-śmietankowy z roladkami.

print Drukuj
Tort makowo-śmietankowy z roladkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Ten torcik jest lekki, taki delikatny w smaku. Prosty i tani w wykonaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.

składniki

Biszkopt makowy:

1 szklanka suchego zmielonego maku

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki cukru

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Biszkopt na roladę:

3 łyżki suchego zmielonego maku

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

3 łyżki zimnej wody

3 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa śmietankowa:

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

2 łyżki żelatyny

cukier puder do smaku

kilka łyżek gorącej wody

 

Dodatkowo:

powidło śliwkowe ( kilka łyżek )

1 cytrynowa galaretka

sposób przygotowania

1. Przygotować biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, ciasto delikatnie wymieszać. Następnie ciasto przełożyć do totownicy, o średnicy 23 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do suchego patyczka.

2. Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki.

3. Przygotować biszkopt na roladę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dokładnie ubić, następnie dodać żółtka i wodę, chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, ciasto delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

4. Upieczony biszkopt zdjąć z papieru i zawinąć roladę w czystą ściereczę, wystudzić. Wystudzoną roladę posmarować powidłem, zwinąć i pokroić w plastry.

5. Przygotować masę smietankową: Żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztwno z cukrem pudrem do smaku, dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie ubić.

6. Gotową śmietanką przełożyć krążki tortu, posmarować również wierzch tortu, następnie na wierzchu ułożyć roladki ( torcik przekładałam w zamknietej tortownicy ).

7. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia, następnie tężejącą wylać na torcik.

8. Tort odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić, podawać i smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!