Lekki torcik śmietankowo-makowy.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Jest to pyszny i lekki torcik. Polecam:)
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka suchego zmielonego maku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag mąki pszennej
pół szklanki cukru
3 jajka
Masa śmietankowa:
2 łyżki żelatyny
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
kilka łyżek wiórek kokosowych
1 czerwona galaretka
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy ,następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak, dokładnie i deliaktnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki, następnie w jednym krążku wycinamy serce.
3. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamyna sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
4. Przygotowaną śmietaną przekładamy krążki biszkoptowe, smarując również boki i wierzch ciasta. Następnie boki oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykrojone serce drobno kruszymy i układamy na wierzchu tortu, lekko dociskając do masy.
5. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie zastygającą wlewamy do wyciętego serca.
6. Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Tort makowo-śmietankowy z roladkami.
Ten torcik jest lekki, taki delikatny w smaku. Prosty i tani w wykonaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.
Lekki torcik śmietankowo-makowy.
Jest to pyszny i lekki torcik. Polecam:)Zobacz więcej przepisów na:
Tort makowo śmietankowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.