Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Lekki torcik śmietankowo-makowy.

print Drukuj
Lekki torcik śmietankowo-makowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Jest to pyszny i lekki torcik. Polecam:)

składniki

Biszkopt:

1 szklanka suchego zmielonego maku

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

12 dag mąki pszennej

pół szklanki cukru

3 jajka

 

Masa śmietankowa:

2 łyżki żelatyny

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

kilka łyżek wiórek kokosowych

1 czerwona galaretka

 

sposób przygotowania

1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy ,następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak, dokładnie i deliaktnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki, następnie w jednym krążku wycinamy serce.

3. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamyna sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.

4. Przygotowaną śmietaną przekładamy krążki biszkoptowe, smarując również boki i wierzch ciasta. Następnie boki oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykrojone serce drobno kruszymy i układamy na wierzchu tortu, lekko dociskając do masy.

5. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie zastygającą wlewamy do wyciętego serca.

6. Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Tagi: Ciasta, torty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!