Biszkopt:
1 szklanka suchego zmielonego maku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag mąki pszennej
pół szklanki cukru
3 jajka
Masa śmietankowa:
2 łyżki żelatyny
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
kilka łyżek wiórek kokosowych
1 czerwona galaretka
1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy ,następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak, dokładnie i deliaktnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki, następnie w jednym krążku wycinamy serce.
3. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamyna sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
4. Przygotowaną śmietaną przekładamy krążki biszkoptowe, smarując również boki i wierzch ciasta. Następnie boki oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykrojone serce drobno kruszymy i układamy na wierzchu tortu, lekko dociskając do masy.
5. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie zastygającą wlewamy do wyciętego serca.
6. Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Tort makowo-śmietankowy z roladkami.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Szybkie ciasto z czerwoną porzeczką
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu