Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Krucha tarta z jeżynami i borówkami

print Drukuj
Krucha tarta z jeżynami i borówkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszna i bardzo krucha tarta z jeżynami i borówkami z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Do tego mnóstwo owoców. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.

składniki

Ciasto:

  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

 

Nadzienie:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • pół szklanki borówek leśnych
  • 1 szklanka jeżyn

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 -3 łyżki cukru trzcinowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na kruchą tartę z jeżynami i borówkami:

  1. Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
  2. Owoce umć i dokładnie osuszyć.
  3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i założyć do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wyłożyć równomiernie owoce.
  4. Brzeg ciasta posypać cukrem trzcinowym i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypać wiórkami kokosowymi i piec do lekkiego zrumienienia się wiórek.

Upieczoną tartę z jeżynami i borówkami wystudzić i podawać. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!