Słodycz ciasta i masy serowej została przełamana lekko kwaśnymi owocami. Polecam z filiżanką pysznei i aroamtycznej kawy.
Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki cukru
Masa serowa:
2 jajka
25 dag sera białego ( użyłam chudego )
1 budyń waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
2 szklanki jeżyn
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do formy na tartę posmarowanej masłem o średnicy około 25 cm. Ciasto nakłuć widelcem.
2. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku i ucierać, wsypać budyń, dodać ser i jeszcze chwilę poucierać.
3. Masę serową przelać na ciasto.
4. Jeżyny wypłukać i bardzo dokładnie osuszyć, następnie ułożyć je na masie serowej.
5. Tartę piec około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
6. Upieczoną wystudzić w formie. Następnie wyjąć, pokroić i podawać. Smacznego.
Krucha tarta z jeżynami i borówkami
Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu