i borówek, które znakomicie komponuje się z cytrynowym orzeźwiającym budyniowym kremem.
1. Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem
(za pomocą siekaczki), dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto
a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut
do lodówki. Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty (średnica 27cm)
i wylepić ją ciastem. Całą powierzchnię wyłożonego ciasta nakłuć widelcem
i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35minut.
2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
3.Masa budyniowa:
Zagotować sok z cytryny z 1 szklanką wody i cukrem. Resztę wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej wody z cytryną, całość gotować około
1 minuty cały czas mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło i miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Na spód tarty wyłożyć masę budyniową, ułożyć brzoskwinie, borówki i zalać lekko stężoną galaretką.
Tartaletki z czereśniami i budyniem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu