Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Fajny pomysł na letnie, lekkie ciasto z dodatkiem brzoskwiń
i borówek, które znakomicie komponuje się  z cytrynowym orzeźwiającym budyniowym kremem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła extra
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany 12%
  •  
  • Masa budyniowa:
  •  
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 150g masła extra
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 150g borówek amerykańskich
  • 1 cytrynowa galaretka
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać  z masłem
(za pomocą siekaczki), dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto
a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut
do lodówki. Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty (średnica 27cm)
i wylepić ją ciastem. Całą powierzchnię wyłożonego ciasta nakłuć widelcem
i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35minut.

2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2  szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.

3.Masa budyniowa:

Zagotować sok z cytryny z 1 szklanką wody i cukrem. Resztę wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej wody z cytryną, całość gotować około
1 minuty cały czas mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło i miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Na spód tarty wyłożyć masę budyniową, ułożyć brzoskwinie, borówki i zalać lekko stężoną galaretką.

 

 

 

 

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy