Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
7 Ocen
Ilość porcji: 10
Fajny pomysł na letnie, lekkie ciasto z dodatkiem brzoskwiń
i borówek, które znakomicie komponuje się z cytrynowym orzeźwiającym budyniowym kremem.
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100g masła extra
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany 12%
- Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki wody
- 150g masła extra
- Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 150g borówek amerykańskich
- 1 cytrynowa galaretka
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem
(za pomocą siekaczki), dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto
a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut
do lodówki. Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty (średnica 27cm)
i wylepić ją ciastem. Całą powierzchnię wyłożonego ciasta nakłuć widelcem
i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35minut.
2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
3.Masa budyniowa:
Zagotować sok z cytryny z 1 szklanką wody i cukrem. Resztę wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej wody z cytryną, całość gotować około
1 minuty cały czas mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło i miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Na spód tarty wyłożyć masę budyniową, ułożyć brzoskwinie, borówki i zalać lekko stężoną galaretką.
Autor: EwelinaP
Polecamy również
Tartaletki z czereśniami i budyniem
Połączenie kruchego ciasta i budyniu z owocami poskutkowało taką pysznością jak tartaletki z czereśniami i budyniem. Mus...Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi
Fajny pomysł na letnie, lekkie ciasto z dodatkiem brzoskwiń i borówek, które znakomicie komponuje się&nbs...Zobacz więcej przepisów na: