Śmietanowiec

Śmietanowiec

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszne ciasto ze śmietanką i kawałkami różno- smakowych galaretek!

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia

Śmietana:

1 litr śmietanki

1 galaretka agrestowa

1 galaretka wiśniowa

0,5 szkl cukru pudru

3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Na blasze 25/36.

Śmietanka:

Galaretki przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu tylk troszkę w mniejszej ilosci wody, każdy smak osobno. Studzimy, gdy stężeją kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody. Śmietankę słodzimy cukrem i dodajemy żelatynę mieszamy i odstawiamy. Gdy śmietanka zacznie tężeć dodajemy do niej pokrojone galaretki. Masę wykładamy na biszkopt i potrzepujemy wiórkami czekoladowymi.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy