Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Lekki śmietanowiec z galaretkami.

print Drukuj
Lekki śmietanowiec z galaretkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
0.0

0 ocen

To ciasto jest bardzo lekkie i bardzo pyszne. I zarazem proste w wykonaniu. Idealne do popołudniowej kawy. Moje córki bardzo je uwielbiają. Polecam.

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

4 jajka

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietankowo-galaretkowa:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

1 płaska łyżka żelatyny

cukier puder do smaku

1 galaretka czerwona

1 galaretka niebieska

1 galaretka pomarańczowa

 

Dodatkowo:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 płaska łyżka żelatyny

10 dag mlecznej czekolady

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarch około 21 cm x 25 cm. Piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

2. Następnie należy rozpuścić galaretki, każdą osobno w szklance gorącej wody i odstawić do zastygnięcia. Zastygniete galaretki pokroić w kosteczki.

3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać. Masę śmietankowo-galaretkową wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.

4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlać żelatynę i dokładnie ubić. Masę śmietankową wyłożyć na masę z galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

5. Przed podaniem ciasto udekorować czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!