To ciasto jest bardzo lekkie i bardzo pyszne. I zarazem proste w wykonaniu. Idealne do popołudniowej kawy. Moje córki bardzo je uwielbiają. Polecam.
Biszkopt:
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowo-galaretkowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 płaska łyżka żelatyny
cukier puder do smaku
1 galaretka czerwona
1 galaretka niebieska
1 galaretka pomarańczowa
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 płaska łyżka żelatyny
10 dag mlecznej czekolady
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarch około 21 cm x 25 cm. Piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.
2. Następnie należy rozpuścić galaretki, każdą osobno w szklance gorącej wody i odstawić do zastygnięcia. Zastygniete galaretki pokroić w kosteczki.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać. Masę śmietankowo-galaretkową wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlać żelatynę i dokładnie ubić. Masę śmietankową wyłożyć na masę z galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
5. Przed podaniem ciasto udekorować czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
Kostka śmietanowa z brzoskwinią i granatem
Śmietanowiec z frużeliną wiśniową
Śmietanowa pianka z borówką i truskawką
Śmietanowiec na kawowych biszkoptach
Drożdżowe gniazdko z truskawką
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu