Lekki śmietanowiec z galaretkami.

Lekki śmietanowiec z galaretkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

To ciasto jest bardzo lekkie i bardzo pyszne. I zarazem proste w wykonaniu. Idealne do popołudniowej kawy. Moje córki bardzo je uwielbiają. Polecam.

Składniki:

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

4 jajka

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietankowo-galaretkowa:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

1 płaska łyżka żelatyny

cukier puder do smaku

1 galaretka czerwona

1 galaretka niebieska

1 galaretka pomarańczowa

 

Dodatkowo:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 płaska łyżka żelatyny

10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarch około 21 cm x 25 cm. Piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

2. Następnie należy rozpuścić galaretki, każdą osobno w szklance gorącej wody i odstawić do zastygnięcia. Zastygniete galaretki pokroić w kosteczki.

3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać. Masę śmietankowo-galaretkową wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.

4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlać żelatynę i dokładnie ubić. Masę śmietankową wyłożyć na masę z galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

5. Przed podaniem ciasto udekorować czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy