Twaróg migdałowy

Twaróg migdałowy

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Co raz więcej osób musi wykluczyć ze swojej diety mleko i nabiał. Twaróg migdałowy jest całkowicie pozbawiony składników mogących wywołać u niektórych reakcję alergiczną czy też niepożądane objawy takie jak: wzdęcia czy bóle brzucha. Zatem twaróg migdałowy w 100% jest bezpieczny dla osób z nietolerancją na mleko i produkty mleczne :)

Składniki:

  • Migdały 100g
  • Woda
  • Cytryna 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Instrukcja przygotowania krok po kroku twarogu migdałowego

  1. Migdały zalać gorącą wodą i pozostawić do namoczenia na 30 minut
  2. Następnie migdały obrać ze skórki
  3. W wysokim naczyniu zblendować migdały z dodatkiem szklanki wody
  4. Blendować do momentu aż masa zrobi się biała i spieniona
  5. Następnie do mleka dodać drugą szklankę wody - ponownie zblendować
  6. Do powstałego mleka migdałowego (500 ml) dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny
  7. Mleko delikatnie podgrzać (maksymalnie do 10 minut) w tym czasie powinno się zsiąść
  8. Odstawić w ciepłe miejsce w celu zakończenia procesu tworzenia twarogu
  9. Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę (jej średnica powinna być większa od sita minimum dwa razy)
  10. Kiedy mleko migdałowe rozdzieli się na ser i serwatkę, masę przelać ostrożnie przez przygotowane sito
  11. Pozwolić serwatce spłynąć, a  następnie odcisnąć resztę płynu z serwatki
  12.  
  13. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję twarożku, ser po odciśnięciu kwaśnej serwatki należy dodać odrobinę wody!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy