Twaróg migdałowy
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
8 Ocen
Ilość porcji: 4
Co raz więcej osób musi wykluczyć ze swojej diety mleko i nabiał. Twaróg migdałowy jest całkowicie pozbawiony składników mogących wywołać u niektórych reakcję alergiczną czy też niepożądane objawy takie jak: wzdęcia czy bóle brzucha. Zatem twaróg migdałowy w 100% jest bezpieczny dla osób z nietolerancją na mleko i produkty mleczne :)
Składniki:
- Migdały 100g
- Woda
- Cytryna 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Instrukcja przygotowania krok po kroku twarogu migdałowego
- Migdały zalać gorącą wodą i pozostawić do namoczenia na 30 minut
- Następnie migdały obrać ze skórki
- W wysokim naczyniu zblendować migdały z dodatkiem szklanki wody
- Blendować do momentu aż masa zrobi się biała i spieniona
- Następnie do mleka dodać drugą szklankę wody - ponownie zblendować
- Do powstałego mleka migdałowego (500 ml) dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny
- Mleko delikatnie podgrzać (maksymalnie do 10 minut) w tym czasie powinno się zsiąść
- Odstawić w ciepłe miejsce w celu zakończenia procesu tworzenia twarogu
- Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę (jej średnica powinna być większa od sita minimum dwa razy)
- Kiedy mleko migdałowe rozdzieli się na ser i serwatkę, masę przelać ostrożnie przez przygotowane sito
- Pozwolić serwatce spłynąć, a następnie odcisnąć resztę płynu z serwatki
- Jeżeli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję twarożku, ser po odciśnięciu kwaśnej serwatki należy dodać odrobinę wody!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Serek migdałowy z miodem
Serek migdałowy jest produktem ubocznym po produkcji domowego mleka migdałowego. Ani się ważcie wyrzucać masę migdałową,...Aromatyczny twarożek migdałowy
Aromatyczny twarożek migdałowy zawsze wychodzi przepyszny, a kluczem do przemiany migdałów w aromatyczny twarożek...Twaróg migdałowy
Co raz więcej osób musi wykluczyć ze swojej diety mleko i nabiał. Twaróg migdałowy jest całkowicie pozbawi...Zobacz więcej przepisów na: