Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Twaróg migdałowy

print Drukuj
Twaróg migdałowy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.6

8 ocen

Co raz więcej osób musi wykluczyć ze swojej diety mleko i nabiał. Twaróg migdałowy jest całkowicie pozbawiony składników mogących wywołać u niektórych reakcję alergiczną czy też niepożądane objawy takie jak: wzdęcia czy bóle brzucha. Zatem twaróg migdałowy w 100% jest bezpieczny dla osób z nietolerancją na mleko i produkty mleczne :)

składniki
  • Migdały 100g
  • Woda
  • Cytryna 1 sztuka
sposób przygotowania

Instrukcja przygotowania krok po kroku twarogu migdałowego

  1. Migdały zalać gorącą wodą i pozostawić do namoczenia na 30 minut
  2. Następnie migdały obrać ze skórki
  3. W wysokim naczyniu zblendować migdały z dodatkiem szklanki wody
  4. Blendować do momentu aż masa zrobi się biała i spieniona
  5. Następnie do mleka dodać drugą szklankę wody - ponownie zblendować
  6. Do powstałego mleka migdałowego (500 ml) dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny
  7. Mleko delikatnie podgrzać (maksymalnie do 10 minut) w tym czasie powinno się zsiąść
  8. Odstawić w ciepłe miejsce w celu zakończenia procesu tworzenia twarogu
  9. Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę (jej średnica powinna być większa od sita minimum dwa razy)
  10. Kiedy mleko migdałowe rozdzieli się na ser i serwatkę, masę przelać ostrożnie przez przygotowane sito
  11. Pozwolić serwatce spłynąć, a  następnie odcisnąć resztę płynu z serwatki
  12.  
  13. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję twarożku, ser po odciśnięciu kwaśnej serwatki należy dodać odrobinę wody!
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!