Sałatka z tuńczykiem i pesto

Sałatka z tuńczykiem i pesto

Ocena:

32 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sałatka z tuńczykiem i pesto to nietuzinkowa wersja popularnej sałatki z tuńczykiem. Zielone warzywa użyte w sałatce z tuńczykiem i pesto nadają jej pięknego koloru, ale także uzupełniają naszą dietę w składniki o działaniu przeciwzapalnym. Dlatego regularne włączanie warzyw o intensywnym zielonym zabarwieniu powinno być częścią zdrowego odżywiania.

Składniki:

  • Ziemniaki 7 sztuk ok 600g
  • Fasolka szparagowa zielona 200 g 
  • Pomidorki koktajlowe 8 sztuk
  • Tuńczyk w zalewie 1 puszka
  • Rukola 3 garście
  • Pesto bazyliowe  2 łyżki
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na sałatkę z tuńczykiem i pesto!

  1. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem
  2. Oskroba ziemniaki gotować 8-10 minut w posolonej wodzie (jeśli są duże, pokroić wzdłuż na pół)
  3. Na trzy minuty przed końcem gotowania dodać oczyszczoną fasolkę
  4. Fasolkę odcedzić, ziemniaki odparować - następnie przekroić warzywa na pół
  5. Ziemniaki i fasolkę przełożyć do miski, dodać rukolę i doprawić solą i pieprzem
  6. Następnie dodać pomidorki przekrojone na pół i rozdrobnionego tuńczyka
  7. Pesto wymieszać z oliwą, polać sałatkę i delikatnie wymieszać

 

Smaczna i pożywna sałatka jest gotowa do jedzenia :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy