Sałatka jarzynowa z pieczarkami i kukurydzą

Sałatka jarzynowa z pieczarkami i kukurydzą

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Jak zrobić sałatkę jarzynową? Ja robię tak, jest to bardzo smaczna sałatka jarzynowa. Pieczarki i kukurydza nadają jej ciekawego smaku. Sałatkę najczęściej podaję ze świeżym i chrupiącym pieczywem oraz z ulubioną wędliną. Sałatka jarzynowa jest idealna na kolację lub przekąskę.

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek
  • 4 ogórki marynowane w occie
  • 1 mała cebula
  • 2 jabłka
  • 5 jajek
  • 4 niewielkie ziemniaki
  • 1 kg marchewki
  • 2 pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez ( kilka łyżek )

Sposób przygotowania:

Mój przepis na sałatkę jarzynową, tak ja ją robię:

  1. Najpierw trzeba jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
  2. Teraz marchewki, pietruszki i ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie dobrze wystudzić i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę i jabłka należy obrać i pokroić w kostkę.
  4. Ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku.
  5. Kukurydzę, groszek i pieczarki odsączyć dokładnie z zalewy, a pieczarki pokroić w półplasterki.
  6. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka jarzynowa jest gotowa do podania. Na pewno każda świąteczna okazja nie może obyć się bez tej sałatki. A jak widać sposób jak zrobić sałatkę jarzynową jest bardzo prosty.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy