Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Sałatka gyros „na bogato”

print Drukuj
Sałatka gyros „na bogato”

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.4

11 ocen

Dziś sałatka gyros – prawdziwy przepis. Nie jakaś tam naprędce przygotowana mieszanka kilku kawałków kurczaka, kapusty i kukurydzy. Sałatka gyros z mojego przepisu to prawdziwa głębia smaku. Takiej sałatki gyros z pewnością jeszcze nie jedliście. Naprawdę warto. Spróbujcie.

składniki
  • Szynka wieprzowa – ok. 0,8 kg
  • Cebula – 2 sztuki
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Papryka – 4 sztuki
  • Pomidory – 3 sztuki
  • Ogórek długi – 2 sztuki
  • Czarne oliwki
  • Sałata lodowa
  • Połówka cytryny
  • Jogurt bałkański
  • Ser feta
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy:
  • rozmaryn
  • tymianek
  • oregano
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz biały i czarny
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • listki mięty
  • Jako dodatek pita lub ziemniaki
sposób przygotowania

Sałatka gyros to najsmaczniejsza sałatka na świecie.

  1. Dzień przed przyrządzeniem sałatki przygotowujemy mięso. Trzeba je pokroić w plastry, każdy o grubości ok. 2- 3 centymetrów. Do mięsa będziemy potrzebować marynaty. W tym celu mieszamy oliwę z drobno posiekanymi dwoma ząbkami czosnku i przyprawami. Szynkę wkładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Mięso z marynaty smażymy na oliwie. Można użyć do tego celu samej marynaty z dodatkiem świeżej oliwy. Plastry obsmażamy z obu stron i dodajemy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy wodą. Gotujemy przez kilkanaście minut, bez pokrywki, żeby cała woda odparowała.
  3. Teraz czas na warzywa:
    Kroimy w plastry lub kostkę kolejno: pomidory, czerwoną cebulę, ogórek, paprykę. Dodajemy czarne oliwki, przyprawiamy pieprzem. Dodajemy nieco oliwy.
  4. Teraz sos:
    Obranego ogórka ścieramy na tarce. Posypujemy solą. Ucieramy pozostały czosnek z odrobiną oliwy i soli. Jogurt bałkański przekładamy z opakowania do miseczki i wyciskamy do niej także sok z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę. Łączymy z czosnkiem i startym ogórkiem. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
  5. Teraz potrzebna będzie duża, najlepiej przezroczysta miska. Na dnie układamy porwane na kawałki liście sałaty. Następnie pokrojone w kostkę mięso. Polewamy sosem i następnie układamy warstwę warzyw. Posypujemy serem feta (trzeba go wcześniej rozkruszyć). Znów warstwa warzyw i warstwa sosu. Potem znów mięso, warzywa, sos i warstwa fety. Wierzch zwykle pokrywam warstwą sosu i posypuję resztką fety. Można posypać przyprawami np. oregano.
  6. Sałatka gyros najlepiej smakuje z pitą lub grilowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Ocena:
4.4
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!