Risotto z boczkiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 2
Risotto to danie obiadowe, wymaga trochę cierpliwości, ale warto, bo jest smaczne. Polecam przepis na risotto.
Składniki:
- 200 gr ryżu do risotto (arborio)
- 150 gr boczku
- 50 gr sera grana padano
- 1/2 puszki zielonego groszku
- litr bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na risotto z boczkiem:
- Najpierw cebulę podsmażamy na maśle.
- Gotujemy bulion (może być z kostki, chociaż lepszy "prawdziwy").
- Podsmażamy suchy ryż na oleju i maśle, do czasu aż będzie lekko szklisty. Potem stopniowo podlewamy gorącym bulionem (po trochu, aż wchłonie poprzednią porcję). Trwa to ok.20 min.
- Na drugiej patelni podsmażamy boczek i łączymy z ryżem, cebulą i groszkiem oraz startym na dużych oczkach tarki serem.
Risotto gotowe.
Smacznego!