Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Risotto z boczkiem

print Drukuj
Risotto z boczkiem

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
5.0

3 oceny

Risotto to danie obiadowe, wymaga trochę cierpliwości, ale warto, bo jest smaczne. Polecam przepis na risotto.

składniki
  • 200 gr ryżu do risotto (arborio)
  • 150 gr boczku
  • 50 gr sera grana padano
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • litr bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na risotto z boczkiem:

  1. Najpierw cebulę podsmażamy na maśle.
  2. Gotujemy bulion (może być z kostki, chociaż lepszy "prawdziwy").
  3. Podsmażamy suchy ryż na  oleju i maśle, do czasu aż będzie lekko szklisty. Potem stopniowo podlewamy gorącym bulionem (po trochu, aż wchłonie poprzednią porcję). Trwa to ok.20 min.
  4. Na drugiej patelni podsmażamy boczek i łączymy z ryżem, cebulą i groszkiem oraz startym na dużych oczkach tarki  serem.

Risotto gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!