Risotto z boczkiem

Risotto z boczkiem

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Risotto to danie obiadowe, wymaga trochę cierpliwości, ale warto, bo jest smaczne. Polecam przepis na risotto.

Składniki:

  • 200 gr ryżu do risotto (arborio)
  • 150 gr boczku
  • 50 gr sera grana padano
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • litr bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na risotto z boczkiem:

  1. Najpierw cebulę podsmażamy na maśle.
  2. Gotujemy bulion (może być z kostki, chociaż lepszy "prawdziwy").
  3. Podsmażamy suchy ryż na  oleju i maśle, do czasu aż będzie lekko szklisty. Potem stopniowo podlewamy gorącym bulionem (po trochu, aż wchłonie poprzednią porcję). Trwa to ok.20 min.
  4. Na drugiej patelni podsmażamy boczek i łączymy z ryżem, cebulą i groszkiem oraz startym na dużych oczkach tarki  serem.

Risotto gotowe.

Smacznego!

Autor: Mniam

Polecamy nasze przepisy