- cukier do zasypania (2 kg)
- sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy
Czereśnie przebrać, umyć, usunąć szypułki. Wydrylować.
Owoce zasypać warstwami cukrem (powinno wystarczyć 2 kg cukru).
Odstawić na kilka godzin. Ja odstawiłam owoce na całą noc.
Należy pamiętać, aby naczynie z owocami przykryć czystą ściereczką. Owoce w tym czasie puszczą sok, który należy zlać do garnka. Sok będzie już wystarczająco słodki, do smaku dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Sok zagotować. Dobrze wymieszać, aby cały cukier się rozpuścił. Pogotować kilka do kilkunastu minut.
Gorący sok wlać do wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu