Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

print Drukuj
Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.0

2 oceny

Takie pierogi to miła odmiana od znanych każdemu ruskich, z miesem czy z kapustą. Są dość wyraziste smaku. Dodam też, że farszu nie musimy solić, ponieważ użyty ser feta jest dość słony. Z tego przepisu powinno nam wyjść około 40 pysznych pierogów. Przyprawę Tikka Masala można zastąpić ewentulanie inną posującą do szpinaku.

składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

około 1 szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

 

Farsz:

25 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego

10 dag sera feta

3 ząbki czosnku

olej do smażenia

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

biały pieprz mielony do smaku

przyprawa Tikka Masala

 

Dodatkowo:

2 łyżki masła

sól do gotowania

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka oleju

sposób przygotowania

1. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na gęstym sicie z wody.

2. Ząbki czosnku obrać i drobniutko pokroić, na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno go nie zrumienić.

3. Następnie wrzuć szpinak i całość dusić do miękkości czesto mieszając. Przyprawić pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Wystudzić. Do zimnego szpinaku dać ser feta i pietruszkę, następnie dokładnie wymieszać.

4. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie na stolnicy posypanej mąką wałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć farszu i zlepiać formując pierogi.

5. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, tak około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie pierogi odcedzić.

6. Masło roztopić na patelni.

7. Na talerze nakładać porcje pierogów i polewać masełkiem. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!