Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

print Drukuj
Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.0

2 oceny

Takie pierogi to miła odmiana od znanych każdemu ruskich, z miesem czy z kapustą. Są dość wyraziste smaku. Dodam też, że farszu nie musimy solić, ponieważ użyty ser feta jest dość słony. Z tego przepisu powinno nam wyjść około 40 pysznych pierogów. Przyprawę Tikka Masala można zastąpić ewentulanie inną posującą do szpinaku.

składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

około 1 szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

 

Farsz:

25 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego

10 dag sera feta

3 ząbki czosnku

olej do smażenia

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

biały pieprz mielony do smaku

przyprawa Tikka Masala

 

Dodatkowo:

2 łyżki masła

sól do gotowania

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka oleju

sposób przygotowania

1. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na gęstym sicie z wody.

2. Ząbki czosnku obrać i drobniutko pokroić, na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno go nie zrumienić.

3. Następnie wrzuć szpinak i całość dusić do miękkości czesto mieszając. Przyprawić pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Wystudzić. Do zimnego szpinaku dać ser feta i pietruszkę, następnie dokładnie wymieszać.

4. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie na stolnicy posypanej mąką wałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć farszu i zlepiać formując pierogi.

5. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, tak około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie pierogi odcedzić.

6. Masło roztopić na patelni.

7. Na talerze nakładać porcje pierogów i polewać masełkiem. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!