Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Naleśniki na kremówce z malinami i polewą

print Drukuj
Naleśniki na kremówce z malinami i polewą

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.7

3 oceny

Pyszne naleśniki z malinami.Są to takie nietypowe naleśniki, bo nie na mleku tylko na śmietance kremówce. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z malinami.

składniki

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej

Polewa:

  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
  • odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 2 szklanki świeżych malin

 

 

sposób przygotowania

Przepis na naleśniki na kremówce z malinami i polewą:

  1. Składniki ciasta miksuję przez kilka chwil na odpowiedniej gęstości i bez grudek ciasto. Mąkę dodaję stopniowo. Następnie ciasto odstawiam na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie na patelni na rozgrzanym oleju smażę naleśniki.
  2. Kakao i cukier przekładam do garnka, dodaję gorącej wody tak, żeby powstała gęsta papka, dodaję masło lub margarynę i gotuję kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodaję kardamon i dokładnie mieszam.
  3. Maliny płuczę i dokładnie osuszam.
  4. Każdy naleśnik smaruję polewą, posypuję malinami i zwijam w rulonik, z wierzchu również polewam polewą.

Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach, malinami i czekoladą dekoruję naleśniki na kremówce. Pyszne naleśniki z malinami gotowe.

Podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!