Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

To sprawdzony przepis na amerykańskie naleśniki czyli: pancakes z syropem klonowym! Do przygotowania amerykańskich naleśników najczęściej używa się mąki pszennej, gryczanej lub kukurydzianej - do wyboru:). Tradycyjnymi dodatkami do usmażonych naleśników są: jagody, owoce, słodkie syropy, w tym syrop klonowy.

Składniki:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Przepis na naleśniki amerykańskie czyli pancakes z syropem klonowym:

  1. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać roztopione masło oraz stopniowo wlać mleko.
  2. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Do składników dodać szczyptę soli oraz ubite na pianę białka.
  4. Wszystkie składniki razem wymieszać.
  5. Naleśniki smażyć z obu stron na patelni na klarowanym maśle.

Naleśniki amerykańskie czyli pancakesy podajemy z np. z truskawkami lub brzoskwiniami, dekorujemy syropem klonowym.

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy