Zaczyna się sezon na mniszek lekarski. Proponuję więc zrobić kilka słoiczków syropu. Nie wymaga to dużo pracy, a możemy cieszyć się pysznym smakiem. Ma też on dużo właściwości i jest bardzo zdrowy.
Krokiety to brzmi dość smakowicie, a przecież jest to zwykły zapiekany naleśnik z farszem. Wprawdzie można krokiety wykonywać na wiele różnych sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię i najczęściej robię krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety z mięsem też pyszne, ale to inną razą :)
Mamy teraz całe mnóstwo młodej kapusty, więc nadszedł czas na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że najlepsze gołąbki są ze starej kapusty. Ja najlepiej lubię gołąbki z młodej kapusty. Są mięciutkie i smaczniejsze. Polecam.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Jarmuż w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność i osobiście bardzo mnie to cieszy. Z jarmużu można przygotować doskonałe sałatki, koktajle a nawet zdrowe chipsy! Dziś przedstawiam przepis na chrupiące i zdrowechipsy z jarmużu. Chipsy z jarmużu są lekkie, smaczne, a przy okazji dostarczają nam mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dlatego chipsy z jarmużu niemal bez wyrzutów sumienia można spałaszować, np. przy okazji wieczornego seansu filmowego!
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejsze nie zawiera żadnych zbędnych substancji dodatkowych! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy. Dodatkowo chleb razowy z ziarnami jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących. Polecam!
Szukasz nietuzinkowego przepisu na zdrową porcję mięsa na obiad? Zatem służę przepisem na indyka faszerowanego szpinakiem i pomidorami. Z indykiem faszerowanym szpinakiem i pomidorami eksplozja smaków jest gwarantowana! Połączenie: szpinaku, suszonych pomidorów, sera feta, aromatycznych przypraw i znakomitego mięsa indyka mówi samo za siebie....
Pasta z makrelą i szczypiorkiem jestzdrowa pożywna i smaczna!Pasty do chleba skutecznie urozmaicają mój i moich pacjentów jadłospis. Chociaż na pierwszym i nigdy nie zachwianym miejscu znajduje sie pasta z jajek, ale drugie zdecydowanie należy do past z dodatkiem ryb, a pasta z makrelą i szczypiorkiem jest jedną z moich ulubionych :)
Szukasz nietuzinkowego przepisu na kotlety mielone? W takim razie kotletymielone z indyka i kaszy jaglanej to właśnie propozycja dla Ciebie! Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej to również zdrowe obiadowe danie. Zawiera cenne białko zwierzęce i roślinne. Pamiętajcie, że zalecana proporcja białka zwierzęcego do roślinnego wynosi pół na pół!
Bezglutenowcy uszy do góry! Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe - i to takie, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa! Wilgotne, aromatyczne i mocno orzechowe - takie jest właśnie bezglutenowe ciasto marchewkowe. Niestety pomimo, że marchewkowe to jeden kawałek dostarcza około 200 kcal.
Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!
Śledzie w śmietanie, w oleju, ale nie zapominajmy o świątecznej klasyce czyli o rolmopsach. Rolmopsy najczęściej kupujemy gotowe. Szkoda, że nie zdajemy sobie często sprawy, że własnoręczne przygotowanie rolmopsów, z wybranymi przez siebie dodatkami jest bardzo szybkie, dużo tańsze, a takie rolmopsy są zdecydowanie zdrowsze! Polecam na wigilijny stół i nie tylko... :)
Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis na tatar ze śledzia po węgiersku - na ostro, z dodatkiem ostrej papryki, musztardy rosyjskiej i imbiru; czasem warto poeksmerymentować! Tatar ze śledzia po węgiersku to oryginalna wariacja na temat dobrze znanego przysmaku. Polecam :)
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym to danie w stylu sycylijskim. Jeżeli lubicie takie smaki, to zdecydowanie polecam Wam przepis na spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym.Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym to bardzo smaczne, bogate w smaku i przede wszystkim proste danie! Zimą gdy o soczyste i dojrzałe pomidory jest trudno, zwykle używam dobrej jakości pomidorów z puszki wraz z sosem pomidorowym.
Majówka wprawdzie za nami, ale sezon grillowy dopiero się zaczyna, więc przepisy na grilla będa popularne. Polecam, oprócz typowego mięsiwa i kiełbasy, przygotować jarzyny na grilla. Są wyśmienite same w sobie i stanowią doskonały dodatek do mięsa, np. zamiast ciężkich sałatek. Zmieniajmy nasze mięsne przyzwyczajenia na jarzynowe - zdrowsze i mniej kaloryczne.
Zaczyna się sezon na mniszek lekarski. Proponuję więc zrobić kilka słoiczków syropu. Nie wymaga to dużo pracy, a możemy cieszyć się pysznym smakiem. Ma też on dużo właściwości i jest bardzo zdrowy.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.