Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

print Drukuj
Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki tort bardzo polecam. Jest pyszny i pachnący. Zapraszam:)

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki suchego zmielonego maku

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

kilka kropli olejku migdałowego

 

Krem:

2 pełne szklanki mleka

20 dag masła 82 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

5 dag białej czekolady

cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

 

Kulki:

pół szklanki mleka

10 dag wiórek kokosowych

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania

 

Dodatkowo:

około 40 g płatków migdałowych

sposób przygotowania

1. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści, dodaję żółtka i olejek i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Biszkopt piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę. Wystudzony przekrawam na dwa krążki.

2. Mąkę mieszam z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowuję mleko z cukrem, wsypuję wiórki i gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzę i z jeszcze ciepłej formuję niewielkie kluki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Wyjdzie około 17 kulek.

3. W połowie mleka rozpuszczam budynie, pozostałe mleko zagotowuję, wlewam rozpuszczone budynie i gotuję do zgęstnienia. Budyń dobrze studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieram, na koniec wlewam płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieram.

4. Kilka łyżek kremu odkładam do dekoracji, pozostałym kremem przekładam krążki ciasta, smaruję również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskam kulkę. Cały tort posypuję płatkami migdałowymi.

5. Tak wykonany tort odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby stężał. Po tym czasie tort kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!