Babeczki z masą czekoladową z kokosem

Babeczki z masą czekoladową z kokosem

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Przepis na kruche babeczki. Nic tak nie poprawia humoru w jesienne dni jak ciepła herbatka plus  coś słodkiego, dzis polecam kruche babeczki z masą czekoladową z wiórkami kokosowymi .

Składniki:

  • ciasto kruche:
  • mąka krupczatka 1,5 szklanki
  • maslo 100 gram
  • szczypta soli
  • żółtka 2 sztuki
  • masa:
  • masło 150 gram
  • kakao 1 łyżka
  • cukier 1/2 szklanki
  • mleko w proszku 1 szklanka
  • czekolada mleczna 50 gram
  •  nutella 1 łyżka
  • oraz:
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na kruche babeczki z czekoladą i kokosem:

  1. makę posiekać z masłem, dodać żółtka i całość szybko zagnieść
  2. ciasto schłodzić w lodówce, następnie wylepiać foremki ciastem
  3. piec 12 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce
  4. masło rozpuścić w rondelku z cukrem, dodać kakao oraz czekoladę, jak składniki się rozpuszczą wtedy zdjąć z ognia, dodać nutellę oraz  mleko w proszku, całośc wymieszać  aby masa zrobiła się gładka 
  5. masę schłodzić
  6. dużą łyżkę nabierać zimną masę, obtaczać w wiórkach, wypełniać babeczki lekko dociskając  masę 

Kruche babeczki z czekolada gotowe.

Smacznego!

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy