Kremówka

Kremówka

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Domowa kremówka to prawdziwy rarytas, polecam go ! Ten krem taki smaczny na żółtkach mniam!

Składniki:

Ciasto:
1 szkl śmietany
3,75 szkl mąki pszennej
1 szczypta soli
1,5 kostki margaryny
Krem:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
0,75 litra mleka
1 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania ciasta:

Na stolnicę wyłóżmy śmietanę, mąkę, sól margarynę i wyróbmy ciasto. Dajmy  go na 1 godzinę od lodówki. Nastepnie rozwałkowujemy go i pieczemy dwa placki około 15 minut w 180 stopniach.

Gotujemy krem:

Pół litra mleka gotujemy z cukrami, a w reszccie mleka mieszamy mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do zgęstnienia i gorącym przekładamy kremówkę, dekorujemy przed podaniem cukrem pudrem. 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy