Domowa kremówka z bitą śmietaną.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 30
Trochę pracy jest przy takiej kremówce, ale warto go poświęcić, bo jest bardzo pyszna. Moja rada jest taka, że jeżeli nie chce Wam się robić ciasta własnoręcznie można ewentualnie kupić gotowe, ale z takim domowym kremówka jest najlepsza.
Składniki:
Ciasto maślane:
25 dag masła
1 szklanka mąki tortowej
Ciasto kluskowe:
2 żółtka
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki octu 10 %
zimna woda ( około 50 ml )
szczypta soli
Krem:
2 i pół szklanki mleka
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 cukry waniliowe
Śmietana:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania kremówki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta:
1. Ciasto maślane: Z podanych składników zagnieść ciasto maślane. Następnie włożyć na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
2. Ciasto kluskowe: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
3. Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto kluskowe, na ciasto kluskowe położyć maślane, i lekko oprószając je mąką rozwałkować, należy zostawić brzegi ciasta kluskowego.
4. Następnie ciasto złożyć w kopertę, tak, żeby ciasto maślane nie wypłynęło podczas wałkowania.
5. Następnie ciasto wałkować składając na pół, czynność powtórzyć dwa razy. Wałkując uważamy, żeby ciasto maślane nie wypłynęło.
6. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 10 minut, po tym czasie ponownie wałkować składając. Ciasto powinno być przynajmniej 3 razy w zamrażalniku.
7. Gdy ciasto będzie gotowe należy podzielić go na dwie równe części, wałkować i wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone palcki wystudzić.
Wykonanie kremu:
1. Żółtka i jajko utrzeć z połową cukru na puszystą masę, następnie dodać mąkę i 1 szklankę mleka, dokładnie utrzeć.
2. Pozostałe mleko zagotować z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem, następnie wlać utarte składniki przez gęste sito, mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia kremu.
3. Krem lekko przestudzić i przełożyć na jeden placek. Odstawić do dokładnego wystudzenia.
Wykonanie śmietany:
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.
2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić.
Przekładanie:
1. Śmietankę wyłożyć na krem, następnie na śmietanę położyć drugi placek i lekko docisnąć.
2. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.
3. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin.
4. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Kremówka kokosowa
Kremówka kokosowa- apetyczna i pięknie wyglądająca kremówka, polecam bo inna!
Kremówka
Domowa kremówka to prawdziwy rarytas, polecam go ! Ten krem taki smaczny na żółtkach mniam!
Kremówka bez pieczenia.
Pyszny przepis na kremówkę bez pieczenia, herbatniki jedynie nam się przydadzą. Pyszna i bardzo słodka krem&oacut...
Kremówka
Pyszna i bardzo słodka kremówka to ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis już jest wiele razy sprawdzony to zapew...
Kremówka
Kremówka- najprostsza gdy w domu posiadamy blaty ciasta francuskiego! Wspaniała z kremem na żółtkach!Zobacz więcej przepisów na:
Kremówka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.