Trochę pracy jest przy takiej kremówce, ale warto go poświęcić, bo jest bardzo pyszna. Moja rada jest taka, że jeżeli nie chce Wam się robić ciasta własnoręcznie można ewentualnie kupić gotowe, ale z takim domowym kremówka jest najlepsza.
Ciasto maślane:
25 dag masła
1 szklanka mąki tortowej
Ciasto kluskowe:
2 żółtka
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki octu 10 %
zimna woda ( około 50 ml )
szczypta soli
Krem:
2 i pół szklanki mleka
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 cukry waniliowe
Śmietana:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania kremówki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie ciasta:
1. Ciasto maślane: Z podanych składników zagnieść ciasto maślane. Następnie włożyć na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
2. Ciasto kluskowe: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
3. Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto kluskowe, na ciasto kluskowe położyć maślane, i lekko oprószając je mąką rozwałkować, należy zostawić brzegi ciasta kluskowego.
4. Następnie ciasto złożyć w kopertę, tak, żeby ciasto maślane nie wypłynęło podczas wałkowania.
5. Następnie ciasto wałkować składając na pół, czynność powtórzyć dwa razy. Wałkując uważamy, żeby ciasto maślane nie wypłynęło.
6. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 10 minut, po tym czasie ponownie wałkować składając. Ciasto powinno być przynajmniej 3 razy w zamrażalniku.
7. Gdy ciasto będzie gotowe należy podzielić go na dwie równe części, wałkować i wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone palcki wystudzić.
Wykonanie kremu:
1. Żółtka i jajko utrzeć z połową cukru na puszystą masę, następnie dodać mąkę i 1 szklankę mleka, dokładnie utrzeć.
2. Pozostałe mleko zagotować z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem, następnie wlać utarte składniki przez gęste sito, mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia kremu.
3. Krem lekko przestudzić i przełożyć na jeden placek. Odstawić do dokładnego wystudzenia.
Wykonanie śmietany:
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.
2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić.
Przekładanie:
1. Śmietankę wyłożyć na krem, następnie na śmietanę położyć drugi placek i lekko docisnąć.
2. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.
3. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin.
4. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu