Miętowo-jabłkowy kompot
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Pyszny i bardzo aromatyczny kompot, który przygotowałam z jabłek i mięty. Polecam na upalne dni
Składniki:
- kilka gałązek mięty
- pół kilo jabłek
- cukier do smaku
- sok z cytryny według uznania
Sposób przygotowania:
Przepis na miętowo-jabłkowy kompot:
- Jabłka myjemy i osuszamynastępnie obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na mniejsze części i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Gałązki mięty płuczemy
- Do garnka przekładamy przygotowane jabłka i gałązki mięty, zalewamy gorącą wodą, około 3-4 szklanki i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy cukier do smaku.
- Ugotowany kompot przykrywamy pokrywką i odstawiamy na chwilę żeby naciągnął aromatu. Przed podaniem można przecedzić.
- Kompot rozlać do szklanek
Orzeźwiający kompot jabłkowo-miętowy gotowy. Smacznego:)
Autor: babeczka35
Polecamy również
Kompot z jabłek, cynamonem i anyżem.
Ten kompot jest niezwykle aromatyczny. Według mnie najlepiej smakuje gorący. Polecam przygotować ten pyszny kompot. &nb...Kompot z papierówek
Letni kompot ze świeżych owocówMiętowo-jabłkowy kompot
Pyszny i bardzo aromatyczny kompot, który przygotowałam z jabłek i mięty. Polecam na upalne dniKompot jabłkowy
Kompot z jabłkowy to jedna z bardziej kultowych pozycji w polskim menu.Zobacz więcej przepisów na: