Rosół z kurczaka
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Sprawdzony przepis na tradycyjny, domowy rosół. Bo niedziela bez rosołu się nie liczy, dlatego rosół musi być! :)
Składniki:
- 1 kurczak
- pęczek włoszczyzny (por, seler, marchewka, korzeń pietruszki)
- 2 l wody
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na domowy rosół w moim wydaniu:
- Oczyścić i sprawić kurczaka. Włożyć go do wrzącej lekko osolonej wody.
- Długo gotować (rosół nie powinien wrzeć, tylko lekko "pyrkać" na małym gazie). Dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę.
- Cebulę obrać i lekko opalić nad palnikiem. Dorzucić do rosołu.
- Pod koniec gotowania z rosołu wyjąć włoszczyznę, pozostawiając marchewkę. Dosypać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
- Rosół oczywiście najlepiej podawać z makaronem.
Niedzielny domowy rosół gotowy.
Smacznego!