Rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na tradycyjny, domowy rosół. Bo niedziela bez rosołu się nie liczy, dlatego rosół musi być! :)

Składniki:

  • 1 kurczak
  • pęczek włoszczyzny (por, seler, marchewka, korzeń pietruszki)
  • 2 l wody
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na domowy rosół w moim wydaniu:

  1. Oczyścić i sprawić kurczaka. Włożyć go do wrzącej lekko osolonej wody.
  2. Długo gotować (rosół nie powinien wrzeć, tylko lekko "pyrkać" na małym gazie). Dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę.
  3. Cebulę obrać i lekko opalić nad palnikiem. Dorzucić do rosołu.
  4. Pod koniec gotowania z rosołu wyjąć włoszczyznę, pozostawiając marchewkę. Dosypać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
  5. Rosół oczywiście najlepiej podawać z makaronem.

Niedzielny domowy rosół gotowy.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy