Placek z gruszkami i kruszonką

Placek z gruszkami i kruszonką

Ocena:

69 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Na chłodniejsze wieczory, do herbatki proponuję placek z gruszkami i kruszonką. Przepis na ten placek z gruszkami i kruszonką dostałam od mojej siostry, która lubi ciasta bez ciężkich kremów, proste i smaczne. Przyznaję, że to ciasto udało jej się wyjątkowo. Po powrocie do domu, postanowiłam wypróbować ten przepis i jestem pewna: to ciasto, gruszki, kruszonka na stałe zagoszczą na moim stole!

Składniki:

  • gruszka (duża) - 2-3 szt.
  • masło - 200 g
  • cukier - 140 g (ok. 2/3 szkl)
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mąka - 2 szkl.
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtka - 3 szt.
  • mleko - 100 ml

Kruszonka:

  • masło - 50 g
  • cukier - 50 g
  • mąka - 100 g

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pyszne ciasto z gruszkami i kruszonką:

  1. Masło ucieram z cukrem na puszystą jasną masę.
  2. Dodaję cukier z wanilią, żółtka i miksuję przez chwilę. Dodaję mleko, mąkę, proszek do pieczenia i miksuję przez chwilę, tylko do wymieszania składników.
  3. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do wypieków.
  4. Gruszki myję, obieram i kroję na ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i każdą ćwiartkę dzielę na 3 części. Kawałki owoców rozkładam równomiernie na cieście.
  5. Wszystkie składniki kruszonki miksuję krótko lub rozcieram. Rozkładam ją na cieście.
  6. Ciasto z gruszkami piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-50 minut (sprawdzam patyczkiem).

Placek z gruszkami i kruszonką doskonale smakuje na zimno, ale jeżeli mam ochotę na wyjątkowy przysmak, podaję go na ciepło i z gałką lodów. Zapewniam, że poczucie szczęścia jest wtedy większe niż ewentualne wyrzuty sumienia z powodu podwyższonej kaloryczności deseru! Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy