Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladą

print Drukuj
Ciasto bakaliowe z polewą czekoladą

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Zapraszam na pyszne pełne bakalii ciasto. Nie wymaga dużo pracy, a jest idealne do popołudniowej kawy. Zapewniam, że jak je upieczecie to będzie szybko znikać z talerza. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Polecam.

składniki

Składniki na ciasto:

5 jajek

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki tortowej

1 szklanka rodzynek

1 szklanka orzechów włoskich

pół szklanki mleka

20 dag wiórek kokosowych

10 dag mlecznej czekolady

szczypta soli

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowe składniki:

orzechy włoskie do dekoracji

10 dag mlecznej czekolady

sposób przygotowania

1. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a orzechy pokroić.

2. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, wlać olej i kilka minut pomiksować. Następnie dodać mąkę, mleko, sól, sodę i proszek do pieczenia, zmiksować na gładkie ciasto.

3. Następnie wsypać czekoladę, orzechy, wiórki i rodzynki, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjdzie nam dość geste, ale takie ma być.

4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Ciasto wystudzić.

6. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, posmarować nią ciasto i udekorować połówkami orzechów. Odstawić do zastygnięcia.

7. Gdy ciasto będzie gotowe pokroić, podawać i smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!