Zapraszam na pyszne pełne bakalii ciasto. Nie wymaga dużo pracy, a jest idealne do popołudniowej kawy. Zapewniam, że jak je upieczecie to będzie szybko znikać z talerza. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Polecam.
Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka rodzynek
1 szklanka orzechów włoskich
pół szklanki mleka
20 dag wiórek kokosowych
10 dag mlecznej czekolady
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
orzechy włoskie do dekoracji
10 dag mlecznej czekolady
1. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a orzechy pokroić.
2. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, wlać olej i kilka minut pomiksować. Następnie dodać mąkę, mleko, sól, sodę i proszek do pieczenia, zmiksować na gładkie ciasto.
3. Następnie wsypać czekoladę, orzechy, wiórki i rodzynki, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjdzie nam dość geste, ale takie ma być.
4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Ciasto wystudzić.
6. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, posmarować nią ciasto i udekorować połówkami orzechów. Odstawić do zastygnięcia.
7. Gdy ciasto będzie gotowe pokroić, podawać i smacznego.
Ciasto z białek z suszonymi owocami
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu