Bardzo smaczne i mięciutkie ciasto, pachnące bakaliami i dżemem. Polecam bakaliowego przeplatańca:)
Ciasto:
Dodatkowe składniki:
Przepis na bakaliowego przeplatańca:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Następnie rzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejscu, żeby drożdże podrosły.
2. W tym czasie masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
3. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem.
4. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, pozostałe mleko, ostudzone masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 35 cm. Środek rozwałkowanego ciasta smarujemy dżemem i posypujemy mieszanką keksową.
6. Następnie ciasto ostrym nożem tniemy w ukośne pasy. Następnie pasy ciasta poprzeplatamy, raz jeden pas, a raz drugi. Ciasto układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Od razu pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
8. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy.
Pyszne ciasto z bakaliami gotowe. Smacznego.
Ciasto bakaliowe z polewą czekoladą
Ciasto z białek z suszonymi owocami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu