Bakaliowy przeplataniec


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Bardzo smaczne i mięciutkie ciasto, pachnące bakaliami i dżemem. Polecam bakaliowego przeplatańca:)
Składniki:
Ciasto:
- 5 łyżek cukru
- 5 dag masła lub margaryny
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowe składniki:
- mąka pszenna do podsypania stolnicy
- cukier puder do posypania
- 1 słoiczek dżemu morelowego lub marchewkowego (200 ml)
- 10 dag mieszanki keksowej
Sposób przygotowania:
Przepis na bakaliowego przeplatańca:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Następnie rzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejscu, żeby drożdże podrosły.
2. W tym czasie masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
3. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem.
4. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, pozostałe mleko, ostudzone masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 35 cm. Środek rozwałkowanego ciasta smarujemy dżemem i posypujemy mieszanką keksową.
6. Następnie ciasto ostrym nożem tniemy w ukośne pasy. Następnie pasy ciasta poprzeplatamy, raz jeden pas, a raz drugi. Ciasto układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Od razu pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
8. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy.
Pyszne ciasto z bakaliami gotowe. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Ciasto bakaliowe
Ciasto bakaliowe- takie niepozorne ciasto a takie smaczne! Mogę tyko polecić je!
Ciasto bakaliowe z polewą czekoladą
Zapraszam na pyszne pełne bakalii ciasto. Nie wymaga dużo pracy, a jest idealne do popołudniowej kawy. Zapewniam, że jak...
Ciasto z białek z suszonymi owocami
Jest to bardzo smaczne ciasto z wykorzystaniem samych białek. Gdy pieczemy pączki pozostają nam białka z którymi...
Bakaliowy przeplataniec
Bardzo smaczne i mięciutkie ciasto, pachnące bakaliami i dżemem. Polecam bakaliowego przeplatańca:)Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto bakaliowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.