Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Bakaliowy przeplataniec

print Drukuj
Bakaliowy przeplataniec

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Bardzo smaczne i mięciutkie ciasto, pachnące bakaliami i dżemem. Polecam bakaliowego przeplatańca:)

składniki

Ciasto:

  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej 

Dodatkowe składniki:

  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • cukier puder do posypania
  • 1 słoiczek dżemu morelowego lub marchewkowego (200 ml)
  • 10 dag mieszanki keksowej
sposób przygotowania

Przepis na bakaliowego przeplatańca:

1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Następnie rzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejscu, żeby drożdże podrosły.

2. W tym czasie masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.

3. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem.

4. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, pozostałe mleko, ostudzone masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.

5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 35 cm. Środek rozwałkowanego ciasta smarujemy dżemem i posypujemy mieszanką keksową.

6. Następnie ciasto ostrym nożem tniemy w ukośne pasy. Następnie pasy ciasta poprzeplatamy, raz jeden pas, a raz drugi. Ciasto układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Od razu pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

8. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy.

Pyszne ciasto z bakaliami gotowe. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!