Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Bakaliowy przeplataniec

print Drukuj
Bakaliowy przeplataniec

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Bardzo smaczne i mięciutkie ciasto, pachnące bakaliami i dżemem. Polecam bakaliowego przeplatańca:)

składniki

Ciasto:

  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej 

Dodatkowe składniki:

  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • cukier puder do posypania
  • 1 słoiczek dżemu morelowego lub marchewkowego (200 ml)
  • 10 dag mieszanki keksowej
sposób przygotowania

Przepis na bakaliowego przeplatańca:

1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Następnie rzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejscu, żeby drożdże podrosły.

2. W tym czasie masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.

3. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem.

4. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, pozostałe mleko, ostudzone masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.

5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 35 cm. Środek rozwałkowanego ciasta smarujemy dżemem i posypujemy mieszanką keksową.

6. Następnie ciasto ostrym nożem tniemy w ukośne pasy. Następnie pasy ciasta poprzeplatamy, raz jeden pas, a raz drugi. Ciasto układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Od razu pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

8. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy.

Pyszne ciasto z bakaliami gotowe. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!