Cynamonowe ciasteczka

Cynamonowe ciasteczka

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Ciasteczka, oprószone cukrem pudrem i cynamonem, wyglądaja rewelacyjnie i tak też smakują. Doskonałe na podwieczorek do kawy. 

Składniki:

 

  • mąka 3 szklanki
  • drożdże 1/2 kostki
  • mleko 1 szklanka
  • jajka 2 sztuki
  • masło 150 gram
  • cukier 
  • cynamom 
  • cukier puder 
  • twaróg - (półtłusty)

Sposób przygotowania:

Przepis na cynamonowe ciasteczka w kszałcie kwiatków:

  1. Drożdże 1/2 kostki i cukier( 1 łyżka) rozetrzeć w miseczce i dodać 4 łyżki ciepłego mleka.
  2. Masło(100 gram) i mleko( 1 szklanka) podgrzać na maleńkim ogniu aż do rozpuszczenia się tłuszczu.
  3. Do miski przesiać 3 szklanki mąki ,dodać drożdże, jajka ( 2 sztuki) Zagnieść ciasto dodając małymi porcjami mleko z tłuszczem, wyrobić .
  4. Wyrobione ciasto przełożyć do miski lekko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W małej misce wymieszać cukier i cynamon.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na dwie części każdy rozwałkować na prostokąt o wielkości 15 na 30 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem posypać mieszanką cynamonowo-cukrową i zwinąć w rulon.ciąć na skos .
  7. Brać po 5 sztuk i zlepiać tworząc kwiatek. Na środek kłaść kulkę z twarogu (można z konfitury, marmolady itp).
  8. Piec w temp.190 stopni do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.
  9. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne cynamonowe ciasteczka z cukrem pudrem gotowe. Smacznego:)

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy