Domowe bułki do hamburgerów
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 6
Już nie musicie kupować bułek do hamburgerów. Polecam Wam podstawowy przepis na bułki. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu żeby je upiec. Zapewniam, że są o wiele lepsze od kupnych. Polecam przepis.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag masła
3 dag świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )
1 jajko
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie do mąki dodajemy: sól, masło i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
3. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia.
4. Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Sezam lekko dociskamy do bułek.
5. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.
6. Upieczone bułki są gotowe do podania.