Już nie musicie kupować bułek do hamburgerów. Polecam Wam podstawowy przepis na bułki. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu żeby je upiec. Zapewniam, że są o wiele lepsze od kupnych. Polecam przepis.
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag masła
3 dag świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )
1 jajko
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie do mąki dodajemy: sól, masło i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
3. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia.
4. Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Sezam lekko dociskamy do bułek.
5. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.
6. Upieczone bułki są gotowe do podania.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu