Domowe bułki do hamburgerów

Domowe bułki do hamburgerów

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Już nie musicie kupować bułek do hamburgerów. Polecam Wam podstawowy przepis na bułki. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu żeby je upiec. Zapewniam, że są o wiele lepsze od kupnych. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag masła

3 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )

1 jajko

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

2. Następnie do mąki dodajemy: sól, masło i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.

3. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia.

4. Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Sezam lekko dociskamy do bułek.

5. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.

6. Upieczone bułki są gotowe do podania.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy