Avgolemono - zupa cytrynowa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Zupa cytrynowa z Grecji - avgolemono się poleca. Pyszna i aromatyczna. Przepis na avgolemono jest łatwy, więc nic tylko gotować :)
Składniki:
- 8 żółtek
- bulion drobiowy - 2 litry
- sól
- pieprz
- 2 cytryny
- szklanka ryżu
- szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Łatwy przepis na avgolemono, zupa cytrynowa z Grecji się poleca:
- Najpierw musimy zagotować bulion, następnie do niego wrzucić ryż i wszystko gotować około 20 minut.
- Teraz żółtka ubijamy (ja używam zwykłej trzepaczki), wyciskamy sok z cytryn i go dodajemy oraz 6 łyżek gorącego bulionu. Wszystko razem dokładnie ubijamy.
- Gdy powstanie nam masa cytrynowo - jajeczna wlewamy ją do bulionu z ryżem i następnie dotąd podgrzewamy aż zupa nam zgęstnieje.
- Na sam koniec zupę avgolemono przyprawiamy pieprzem, solą oraz cukrem.
Pyszna zupa cytrynowa avgolemono gotowa.
Smacznego!