Avgolemono - zupa cytrynowa

Avgolemono - zupa cytrynowa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zupa cytrynowa z Grecji - avgolemono się poleca. Pyszna i aromatyczna. Przepis na avgolemono jest łatwy, więc nic tylko gotować :)

Składniki:

  • 8 żółtek
  • bulion drobiowy - 2 litry
  • sól
  • pieprz
  • 2 cytryny
  • szklanka ryżu
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Łatwy przepis na avgolemono, zupa cytrynowa z Grecji się poleca:

  1. Najpierw musimy zagotować bulion, następnie do niego wrzucić ryż i wszystko gotować około 20 minut.
  2. Teraz żółtka ubijamy (ja używam zwykłej trzepaczki), wyciskamy sok z cytryn i go dodajemy oraz 6 łyżek gorącego bulionu. Wszystko razem dokładnie ubijamy.
  3. Gdy powstanie nam masa cytrynowo - jajeczna wlewamy ją do bulionu z ryżem i następnie dotąd podgrzewamy aż zupa nam zgęstnieje.
  4. Na sam koniec zupę avgolemono przyprawiamy pieprzem, solą oraz cukrem.

Pyszna zupa cytrynowa avgolemono gotowa.

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy