Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Avgolemono - zupa cytrynowa

print Drukuj
Avgolemono - zupa cytrynowa

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Zupa cytrynowa z Grecji - avgolemono się poleca. Pyszna i aromatyczna. Przepis na avgolemono jest łatwy, więc nic tylko gotować :)

składniki
  • 8 żółtek
  • bulion drobiowy - 2 litry
  • sól
  • pieprz
  • 2 cytryny
  • szklanka ryżu
  • szczypta cukru
sposób przygotowania

Łatwy przepis na avgolemono, zupa cytrynowa z Grecji się poleca:

  1. Najpierw musimy zagotować bulion, następnie do niego wrzucić ryż i wszystko gotować około 20 minut.
  2. Teraz żółtka ubijamy (ja używam zwykłej trzepaczki), wyciskamy sok z cytryn i go dodajemy oraz 6 łyżek gorącego bulionu. Wszystko razem dokładnie ubijamy.
  3. Gdy powstanie nam masa cytrynowo - jajeczna wlewamy ją do bulionu z ryżem i następnie dotąd podgrzewamy aż zupa nam zgęstnieje.
  4. Na sam koniec zupę avgolemono przyprawiamy pieprzem, solą oraz cukrem.

Pyszna zupa cytrynowa avgolemono gotowa.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!