Warkocz z salami

Warkocz z salami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

kolejna propozycja na śniadanie , tym razem w formie warkocza ,bułka puszysta i chrupiąca

Składniki:

500 g mąki pszennej
140 ml mleka
140 ml wody
15 g świeżych drożdży
40 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

dodatkowo :

sezam ziarna

salami w plastrach

Sposób przygotowania:

  1. w robocie mieszamy wszystkie skladniki, ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  2. zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia
  3. po wyrośnięciu odrywamy po kawałku, formować na porcję po dwa wałeczki o dł.około 20 cm.
  4. zaplatać na przemian
  5. po zaplecieniu utykać po plasterku  salami ,posypać ziarnem sezamu .odczekać 15 minut ,piec na złoty kolor ( 12 minut ) w 170 st. bez termoobiegu,w  naparowanym piekarniku( na dno wstaw naczynie z gorącą wodą )

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy