Warkocz z salami
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
kolejna propozycja na śniadanie , tym razem w formie warkocza ,bułka puszysta i chrupiąca
Składniki:
500 g mąki pszennej
140 ml mleka
140 ml wody
15 g świeżych drożdży
40 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
dodatkowo :
sezam ziarna
salami w plastrach
Sposób przygotowania:
- w robocie mieszamy wszystkie skladniki, ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
- zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia
- po wyrośnięciu odrywamy po kawałku, formować na porcję po dwa wałeczki o dł.około 20 cm.
- zaplatać na przemian
- po zaplecieniu utykać po plasterku salami ,posypać ziarnem sezamu .odczekać 15 minut ,piec na złoty kolor ( 12 minut ) w 170 st. bez termoobiegu,w naparowanym piekarniku( na dno wstaw naczynie z gorącą wodą )