Rolada:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 słoiczek marmolady jabłkowej
Krem:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
20 dag margaryny
Masa ze śnieżki:
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa
Polewa:
1 słoiczek dżemu morelowego
1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
3 banany
Masa ze śnieżki:
Śnieżkę przygotowujemy jak napisane na opakowaniu. Dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową ozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Polewa:
Galaretkę brzoskwiniową rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku, gdy wystygnie łączymy ze zmiksowanym dżemem morelowym. Odstawiamy do lekkiego tężenia.
Rolada:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia i olej. Lekko mieszamy, pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut. Następnie zwijamy na ścierce wzdłuż dłuższego boku i odstawiamy na kilka godzin. Odwijamy i smarujemy marmoladą i ponownie zawijamy już bez ścierki. Kroimy w 1,5 cm kawałki.
Krem:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę pszenną i budynie. Następnie wlewamy na gotując mleko i gotujemy do zgęstnienia. Łączymy z utartym masłem gdy będzie chłodne.
Przełożenie gotowego torta:
Na dnie i bokach tortownicy układamy kawałki rolady- polowa kremu- banany pokrojone na kawałki- reszta masy- masa ze śnieżki- polewa- można udekorować kokosem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu