Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Czerwony torcik

print Drukuj
Czerwony torcik

Marta

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Prosty i szybki w przygotowaniu mini torcik.

składniki

Biszkopt:

- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- kilka kropli olejku np. migdałowego

Krem:
- ok. 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietan fix

Masa maślana:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- pół opakowania cukru waniliowego
- odrobina soku z cytryny

Dodatkowo:
- 3 banany
- ok. 100 g lukru plastycznego
- cukrowe pisaki

sposób przygotowania

Biszkopt: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.

Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników. Smarujemy dolny placek biszkoptu połową bitej śmietany. Na to układamy banany przekrojone wzdłuż. Przykrywamy je pozostałą bitą śmietaną. Na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta.

Masa maślana: Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka. Gotową masą smarujemy torcik od góry i po bokach. Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego.

Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm). Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Dekorujemy odciskając w lukrze wzory - np. za pomocą foremek do ciasta. Możemy to zrobić póki lukier całkowicie nie obeschnie. Pisakami cukrowymi możemy wypisać inicjały ukochanego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!