- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- kilka kropli olejku np. migdałowego
Krem:
- ok. 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietan fix
Masa maślana:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- pół opakowania cukru waniliowego
- odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
- 3 banany
- ok. 100 g lukru plastycznego
- cukrowe pisaki
Biszkopt: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników. Smarujemy dolny placek biszkoptu połową bitej śmietany. Na to układamy banany przekrojone wzdłuż. Przykrywamy je pozostałą bitą śmietaną. Na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta.
Masa maślana: Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka. Gotową masą smarujemy torcik od góry i po bokach. Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego.
Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm). Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Dekorujemy odciskając w lukrze wzory - np. za pomocą foremek do ciasta. Możemy to zrobić póki lukier całkowicie nie obeschnie. Pisakami cukrowymi możemy wypisać inicjały ukochanego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu