Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Cytrynowy torcik

print Drukuj
Cytrynowy torcik

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.

składniki

Biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa śmietanowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • mleko potrzebne do ubicia śnieżki ( 200 ml)

Dodatkowo:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • mleko potrzebne do ubicia ( 200ml )
  • 1 galaretka cytrynowa
  • opakowanie cytrynowych delicji ( 15 dag )
  • 1 łyżka żelatyny
sposób przygotowania

Przepis na cytrynowy torcik:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, w tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  2. Wykonanie masy śmietankowej: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Stężoną galaretkę kroimy w kostkę.
  3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, następnie dodajemy pokrojone galaretki w kostkę i deliaktnie mieszamy. Masą przekładamy przekrojony biszkopt.
  4. Wykonanie dekoracji: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenie, następnie tężejącą zalewamy torcik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śmietanę śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masą za pomocą szprycy dekorujemy torcik. Delicje przekrawamy na pół i również dekorujemy torcik wbijając je lekko do śmietanki.
  6. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Po tym czasie cytrynowy torcik kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!