Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Cytrynowy torcik

print Drukuj
Cytrynowy torcik

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.

składniki

Biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa śmietanowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • mleko potrzebne do ubicia śnieżki ( 200 ml)

Dodatkowo:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • mleko potrzebne do ubicia ( 200ml )
  • 1 galaretka cytrynowa
  • opakowanie cytrynowych delicji ( 15 dag )
  • 1 łyżka żelatyny
sposób przygotowania

Przepis na cytrynowy torcik:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, w tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  2. Wykonanie masy śmietankowej: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Stężoną galaretkę kroimy w kostkę.
  3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, następnie dodajemy pokrojone galaretki w kostkę i deliaktnie mieszamy. Masą przekładamy przekrojony biszkopt.
  4. Wykonanie dekoracji: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenie, następnie tężejącą zalewamy torcik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śmietanę śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masą za pomocą szprycy dekorujemy torcik. Delicje przekrawamy na pół i również dekorujemy torcik wbijając je lekko do śmietanki.
  6. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Po tym czasie cytrynowy torcik kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!