Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny.Za każdym razem piekę inną wersję.Tym razem wymyśliłam sernik z pierniczkami i rodzynkami w czekoladzie.I nie ukrywam,że wyszło pysznie,sernik w dość szybkim tempie znika z talerza.
1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 jajek
szczypta soli
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe (bez cukru)
40 dag pierników w czekoladzie
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
20 dag rodzynek
odrobina gorącej wody
1.Masło lub margarynę,żółtka,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.Wsypać budynie w proszku,dodać ser i dokładnie utrzeć.
2.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.Następnie delikatnie wmieszać do masy serowej.
3.Połowę masy serowej przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.Następnie równo ułożyć pierniczki i przykryć resztą masy serowej.
4.Sernik piec około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.Upieczony dokładnie wystudzić.
5.Cukier i kakao dać do garnka,dodać odrobinę gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło lub margarynę.Polewę chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.
6.Do gotowej polewy wsypać rodzynki i wymieszać.Następnie polewę wyłożyć równomiernie na wystudzony sernik.
7.Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.Po tym czasie kroić i podawać.Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
ciasto z bezą i czarną porzeczką
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu