Sernik z bezą na kruchym cieście.

Sernik z bezą na kruchym cieście.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Do niedzielnej,popołudniowej kawy polecam upiec taki o to serniczek. Niezwykle pyszny i delikatny. Zapewniam, że nie skończy się na jednym kawałku. Zapraszam.

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

3 płaskie łyżki śmietany 12 %

20 dag masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku )

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

pół szklanki oleju

2 jajka

3 żółtka

2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )

 

Piana:

5 białek

1 szklanka cukru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

1-2 łyżki bułki tartej

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. Na czas przygotowania pozostałych składników ciasto wkładamy do lodówki.

3. Składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę, następnie wylewamy na ciasto ( masa serowa jest dość rzadka ).

4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia się.

5. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i dokładnie ubijamy. Pianę wykładamy na lekko zrumieniony sernik i pieczemy jeszcze 10-15 minut do zrumienienia się piany.

6. Upieczony sernik studzimy, najlepiej całą noc w lodówce.

7. Po tym czasie kroimy i smacznego.

8.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy