Do niedzielnej,popołudniowej kawy polecam upiec taki o to serniczek. Niezwykle pyszny i delikatny. Zapewniam, że nie skończy się na jednym kawałku. Zapraszam.
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
3 płaskie łyżki śmietany 12 %
20 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku )
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 jajka
3 żółtka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1-2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Na czas przygotowania pozostałych składników ciasto wkładamy do lodówki.
3. Składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę, następnie wylewamy na ciasto ( masa serowa jest dość rzadka ).
4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia się.
5. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i dokładnie ubijamy. Pianę wykładamy na lekko zrumieniony sernik i pieczemy jeszcze 10-15 minut do zrumienienia się piany.
6. Upieczony sernik studzimy, najlepiej całą noc w lodówce.
7. Po tym czasie kroimy i smacznego.
8.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu