Proziaki.

Proziaki.

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Takie placuszki ,, proziaki '' najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem. Są pyszne i tanie w przygotowaniu. Polecam:)

Składniki:

40 dag zsiadłego mleka

70 dag mąki pszennej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

1. Do mąki wsypujemy cukier, sól i sodę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zsiadłe mleko i zagniatamy luźne ciasto.

2. Z ciasta formujemy placuszki i układamy je na suchej blasze.

3. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia placuszki z rumienią się od spodu odwrócić je na drugą stronę.

4. Zrumienione i upieczone palcuszki są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy