Porzeczkowy deser
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Smaczny deser na bazie słodkiej śmietany kremówki z kwaśnymi porzeczkami, duet znakomity :)
Składniki:
śmietana 30 % 2 szklanki
sok porzeczkowy 0,5 litra
żelatyna 4 łyżeczki
cukier drobny 1/2 szklanki
czerwona porzeczka
Sposób przygotowania:
- chłodzoną śmietanę ubijam dodając cukier małymi porcjami,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczam.
- zagotować sok porzeczkowy dodać pozostałe 2 łyżeczki żelatyny , dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła i odstawić w chłodne miejsce.
- do ubitej śmietany dodać żelatynę i wymieszać .
- foremki napełnić do połowy śmietaną i wstawić do lodówki.jak sok z żelatyną zacznie tężeć zmiksować tak długo aż powstanie pianka.piankę nakładać na śmietanę i schłodzić około 3 godziny.
- po tym czasie wyjąć z foremek i udekorować porzeczkami.