Porzeczkowy deser

Porzeczkowy deser

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Smaczny deser na bazie słodkiej  śmietany kremówki z kwaśnymi porzeczkami, duet znakomity :)

Składniki:


śmietana 30 % 2 szklanki
sok porzeczkowy 0,5 litra
żelatyna 4 łyżeczki
cukier drobny 1/2 szklanki
czerwona porzeczka

Sposób przygotowania:

  • chłodzoną śmietanę ubijam dodając cukier małymi porcjami,
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczam.
  • zagotować sok porzeczkowy dodać pozostałe 2 łyżeczki żelatyny , dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła i odstawić w chłodne miejsce.
  • do ubitej śmietany dodać żelatynę i wymieszać .
  • foremki napełnić do połowy śmietaną i wstawić do lodówki.jak sok z żelatyną zacznie tężeć zmiksować tak długo aż powstanie pianka.piankę nakładać na śmietanę i schłodzić około 3 godziny.
  • po tym czasie wyjąć z foremek i udekorować porzeczkami.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy