Kolejna moja propozycja na bezmięsny obiad. Pyszne warzywne placuszki z twarożkiem. Dodam też, że z przepisu wychodzi około 24 sztuki. Polecam:)
Składniki na placuszki:
5 średnich ziemniaków
2 duże marchewki
1 młoda cukinia ( 50 dag )
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 jajka
koperek świeży według uznania
natka pietruszki według uznania
5 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na twarożek:
25 dag sera białego
kolorowy mielony pieprz
5 łyżek śmietany 12 %
sól do smaku
1. Warzywa obrać, umyć i dokładnie osuszyć.
2. Następnie marchewki, cukinie i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć z soku.
3. Cebulę, czosnek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.
4. Do przygotowanych warzyw wbić jajka, wsypać mąkę pszenną i wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony do miękkości warzyw i zrumienienia. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Ser biały dokładnie wymieszać ze śmietaną i przyprawić do smaku solą.
7. Na talerze nakładać porcje placuszków, twarożku, a twarożek oprószać zmielonym kolorowym pieprzem. Podawać i smacznego.
Placuszki z kukurydzy i groszku.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu