Warzywne placuszki z twarożkiem.

Warzywne placuszki z twarożkiem.

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Kolejna moja propozycja na bezmięsny obiad. Pyszne warzywne placuszki z twarożkiem. Dodam też, że z przepisu wychodzi około 24 sztuki. Polecam:)

Składniki:

Składniki na placuszki:

5 średnich ziemniaków

2 duże marchewki

1 młoda cukinia ( 50 dag )

1 cebula

1 ząbek czosnku

4 jajka

koperek świeży według uznania

natka pietruszki według uznania

5 łyżek mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Składniki na twarożek:

25 dag sera białego

kolorowy mielony pieprz

5 łyżek śmietany 12 %

sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obrać, umyć i dokładnie osuszyć.

2. Następnie marchewki, cukinie i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć z soku.

3. Cebulę, czosnek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.

4. Do przygotowanych warzyw wbić jajka, wsypać mąkę pszenną i wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony do miękkości warzyw i zrumienienia. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

6. Ser biały dokładnie wymieszać ze śmietaną i przyprawić do smaku solą.

7. Na talerze nakładać porcje placuszków, twarożku, a twarożek oprószać zmielonym kolorowym pieprzem. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy