Brzoskwiniowa owsianka przykryta karmelem

Brzoskwiniowa owsianka przykryta karmelem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Sprawdzony przepis na owsiankę na pyszne śniadanie. Owsianka wychodzi przepyszna, więc polecam przepis na pyszną zapiekaną owsiankę.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 brzoskwinia

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na owsiankę w moim wydaniu:

  1. Najpierw wlewamy mleko i płatki do garnka. Podgrzewamy i odstawiamy aby płatki napęczniały.
  2. Następnie kroimy brzoskwinię, a w tzw. międzyczasie włączamy piekarnik i ustawiamy na 150 stopni.
  3. Teraz musimy przygotować karmel:  cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i bez mieszania czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy.
  4. Pamiętajmy, żeby nie mieszać karmelu bezpośrednio łyżką bo zrobią się grudki, tylko musimy delikatnie patelnią kręcić aby wprawić w ruch rozpuszczający się cukier.  
  5. Teraz nakładamy owsiankę i pokrojoną brzoskwinię do kokilek. Na nią polewamy ciepły karmel ( ważne jest aby karmel był jeszcze gorący co umożliwi łatwe jego wlewanie do kokilek bo inaczej szybko zastygnie na patelni).
  6. Kokilki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 7 minut. Owsiankę jemy gorącą, gdy karmel jest płynny bo wtedy najlepiej smakuje.

Pyszna owsianka gotowa.

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy