Odrywane bułeczki z morelową konfiturą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 10
Zapach pieczonych bułeczek rozchodzi sie po całym domu, pachną rewelacyjnie kokosem!!!!!!!!!!!!! Polecam !!
Składniki:
dodatkowo :
konfitura morelowa
wiórki kokosowe
masło
ciasto:
mąka 3 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
żółtka 3 sztuki
mleko 1 szklanka
cukier puder 1/3 szklanki
Sposób przygotowania:
żółtka ubijam na puch z cukrem pudrem
do misy miksera wsypuję przesianą mąkę dodaję suche drożdże,mleko podgrzew, dolewam do ciasta i wyrabiam na niskich obrotach do momentu połączenia się składników, następnie podwyższam o jeden stopień prędkość i 10 minut wyrabiam, ciasto ma być gładkie i lśniące.
ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę,wycinam szklanką krążki,układam po 1 łyżeczce konfitury na krążek,zlepiam formując kulki ,dno okrągłej formy wykładam papierem do pieczenia , boki smaruję masłem ,układam raz przy razie bułeczki ( lużno bułeczki urosną ) smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi,15 minut rosną ,póżniej do piekarnika na 45-50 minut 180 stopni C.