Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Klarowane masło

print Drukuj
Klarowane masło

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Masło klarowane to najzdrowszy tłuszcz. Jeśli smażyć to tylko na klarowanym maśle, tego się w moim domu zawsze trzymam. Przepis na masło klarowane nie jest skomplikowany, więc każdy może przygotować masło klarowane w swojej kuchni.

składniki
  • kostka masła
sposób przygotowania
  1. Masło kroimy w kostkę średniej wielkości i wkładamy do suchego rondelka. Na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy aż do zupełnego roztopienia. Nie mieszamy i nie przykrywamy rondelka.
  2. Gdy masło zacznie się delikatnie gotować, na wierzchu pojawi się biała piana. Nie mieszamy jej. Powinny powstać 3 warstwy: biała pianka u góry, klarowne masło w środku i pozostałe, niepotrzebne substancje na dnie.
  3. Łyżką delikatnie zgarniamy białą piankę do drugiego naczynia. Czynność tę powtarzamy do momentu gdy powierzchnia tłuszczu będzie czysta. (Masło cały czas się gotuje)
  4. Dobrze sklarowane masło jest lekko złote.
  5. Gotowe „złote masło” zbieramy delikatnie z góry za pomocą chochelki uważając, aby nie naruszyć substancji zgromadzonych na dnie naczynia i przelewamy do pojemniczka/słoiczka
  6. Gotowe masło klarowane możemy użyć od razu albo włożyć do lodówki w celu stężenia.
  7. Masło klarowane możemy używać kilkakrotnie, dopóki pozostaje jasne i pachnące. Jeśli ściemnieje należy je wyrzucić.

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!