Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości (45 min) i odcedzić. Odstawić do ostygnięcia.
Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Płatki owsiane zmielić na mąkę.
Ciecierzycę można zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia- zależy czy chcemy mieć grudki.
Wszystkie składniki (oprócz soli) wymieszać razem w misce. Ulepić kotleciki lub paluszki (ja synkowi robię paluszki, a dorosłym kotleciki, żeby rozróżnić w, których jest sól).
Do reszty masy dodać sól. Wymieszać i lepić kotleciki.
Kotleciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach, na termoobiegu przez ok. pół godz. W połowie czasu pieczenia można kotleciki poodwracać, żeby równiej się przypiekły.
Podawać najlepiej z sosem jogurtowym, pomidorowym, pieczarkowym i surówką.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!×