Prosty przepis na kopytka. Kopytka to prosta potrawa, co stanowi tylko jej zaletę, a ten przepis uważam, ze jest wart wypróbowania. Warto jeść kopytka, szybko można je przygotować, a np. z sosem smakują naprawdę dobrze.
Oto prosty i sprawdzony przepis na kopytka, który polecam!
Pyszna sałatka z tuńczykiem. Łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko połączyć składniki z puszki i w kilka minut otrzymujemy danie, które niejednego zachwyci. Sałatka z tuńczykiem wyśmienicie smakuje z pieczywem razowym.
Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.
Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.
Co podać na stół w upalne dni? Ja polecam chłodnik litewski. Bardzo prosty przepis. Chłodnik litewski jest pożywny i orzeźwiający jednocześnie. Idealny na upały. Poniższy przepis na chłodnik dostałam od przyjaciółki. Sprawdziłam go wielokrotnie.
W polskiej kuchni por jest traktowany bardziej jako przyprawa niż samodzielna jarzyna - najczęściej jest składnikiem dodawanej do zup włoszczyzny. Najwyższy czas to zmienić! A Surówka z pora, marchewki i jabłka to doskonały pretekst... Słodkie jabłko i marchewka przełamują ostrzejszy smak pora, dlatego surówka z pora, marchewki i jabłka jest taka pyszna :)
Mój przepis na gulasz odziedziczyłam po babci. Jako dziecko, nie przepadałam za mięsem, ale gulasz uwielbiałam! O przepis na gulasz poprosiłam babcię już dawno i szczerze mówiąc, ten przepis na gulasz funkcjonuje wśród moich znajomych jako “gulasz Miki”:) A dzisiaj zdradzę go Wam - oto przepis na gulasz.
Przepis na sos pieczarkowy jest prosty, a gdy do sosu pieczarkowego dołożymy makaron oraz kurczaka to mamy pyszne, szybkie danie bardzo dobre na obiad :)
Na nadchodzący weekend polecam wam filet z kurczaka w sosie z granata i malin. Pasuje doskonale do pieczonych ziemniaków. Delikatny i soczysty filet z dodatkiem owocowego słodko-kwaśnego sosu nie tylko doskonale smakuje, ale świetnie komponuje się na talerzu. Można ten obiad podać jako codzienny posiłek, ale polecam go również na proszony obiad. Smacznego.
Frittata to ciekawy przepis na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie rozpocząć dzień. Także jedzmy frittatę! :)
Jesienne pomidory są najlepsze, a na ciepło pomidory faszerowane szpinakiem i zapiekane to już naprawdę niebo w gębie. Także przepis na faszerowane pomidory ze szpinakiem na tapecie. Polecam!
Chrupiące kotlety z jajek, które dobrze smakują z dodatkiem surówek i są doskonałe dla dzieci. Przepis na kotlety z jajek polecam nie tylko dla mam :) Przepis łatwy, więc do dzieła!
Sprawdzony przepis na krem z warzyw. Delikatna, pyszna kremowa zupa z warzyw z dodatkiem zielonego brokuła na kostkach rosołowych. Do serwowania ze śmietaną oraz grzankami.
Bardzo syta zupka warzywna z liściem kalarepy, z dodatkiem kaszy pęczak, która jest jedną z najbardziej wartościowych kasz, a oprócz tego ma wiele składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy i minerały.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.