Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Frytki warzywne z dipem

print Drukuj
Frytki warzywne z dipem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Frytki warzywne z dipem to bardzo dietetyczna wersja popularnych, smażonych w głębokim tłuszczu, tradycyjnych frytek z ziemniaków. Równocześnie porcja frytek warzywnych z dipem (200 g)to jedynie 77 kcal! Frytki warzywne z dipem świetnie nadają się na popołudniową przekąskę czy też jako smaczny dodatek do dania obiadowego.

składniki
  • Pietruszka (korzeń) 4 sztuki
  • Marchewki 2 sztuki
  • Burak 2 sztuki
  • Seler korzeniowy 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Rozmaryn łyżeczka
  • Kurkuma łyżeczka
  • Jogurt grecki 2 łyżki
  • Chrzan śmietankowy 2 łyżki
  • Sól i Pieprz do smaku
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Korniszony 2
  • Pieczarki marynowane 10 sztuk
sposób przygotowania

Aby przygotować frytki warzywne z dipem należy:

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 
  2. Marchew, pietruszkę, buraka i selera umyć, a następnie obrać ze skórki
  3. Obrane warzywa pokroić w długie słupki.
  4. Do miski wlać olej, włożyć warzywa, doprawić i dokładnie wymieszać tak aby olej i przyprawy oblepiły frytki.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  6. Na przygotowanej blaszce rozłożyć równomiernie warzywa
  7. Piec 25-30 minut
  8. W misce wymieszać jogurt, łagodny chrzan śmietankowy, natkę i doprawić do smaku.
  9. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki posiekać, dodać do miski - dokładnie  wymieszać
  10. Przełożyć dip do miseczki

 

Frytki podawać z diepem, na zdrowie! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!