Drożdżówki budyniowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Pyszne drożdżówki na śniadanie! nie ma jak to domowe wypieki!
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
10 dag stopionego masła
0,5 szkl ciepłego mleka
1 szczypta soli
2 jaja
1 żółtko
Krem:
2 budynie śmietankowe
3 szkl mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, masło, całe jaja, żółtko, sól, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt.
Krem:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go i dzielimy na pół i na każde ciasto wykładamy go i zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry 2 cm, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i odstawiamy aby ciasto urosło. Pieczemy w 180 stopniach do 20 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Drożdżówki budyniowe
Pyszne drożdżówki na śniadanie! nie ma jak to domowe wypieki!Zobacz więcej przepisów na: