Drożdżówki budyniowe

Drożdżówki budyniowe

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszne drożdżówki na śniadanie! nie ma jak to domowe wypieki!

Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki

1 cukier waniliowy

4 łyżki cukru

10 dag stopionego  masła

0,5 szkl ciepłego mleka

1 szczypta soli

2 jaja

1 żółtko

Krem:

2 budynie śmietankowe

3 szkl mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, masło, całe jaja, żółtko, sól, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt.

Krem:

Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go i dzielimy na pół i na każde ciasto wykładamy go i zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry 2 cm, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i  odstawiamy aby ciasto urosło. Pieczemy w 180 stopniach do 20 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy