Cebularze z serem żółtym
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Takie cebularze można przygotować nawet na obiad. Są bardzo syte i pyszne. Polecam przepis na te cebularze.
Składniki:
- Ciasto:
- 5 dag świeżych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- Obłożenie:
- 10 dag sera żółtego
- 8 dużych cebul
- biały pieprz mielony do smaku
- sól do smaku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- masło lub margaryna do posmarowania blaszek
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Przepis na domowe cebularze w kilku krokach:
- Najpierw ciasto: drożdże rozcieram z cukrem i ciepłą wodą, następnie wlewam je do mąki i mieszam widelcem, ale nie zagniatam.
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodaję sól i olej, dokładnie zagniatam.
- Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto wyrosło.
- W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję obłożenie: cebule obieram, przekrawam na pół i kroję w bardzo cieniutkie plasterki.
- Następnie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę i duszę ją do miękkości, przyprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i studzę.
- Przygotowuję do pieczenia: wrośnięte ciasto dzielę na 4 części, następnie wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Układam na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem, nakładam cebulę.
- Pieczenie i podanie: następnie piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym, który wcześniej starłam na tarce o dużych oczkach. Zapiekam aż ser się rozpuści.
Gotowe cebularze podaję i życzę smacznego.