Cebularze z serem żółtym

Cebularze z serem żółtym

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie cebularze można przygotować nawet na obiad. Są bardzo syte i pyszne. Polecam przepis na te cebularze.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Obłożenie:
  • 10 dag sera żółtego
  • 8 dużych cebul
  • biały pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe cebularze w kilku krokach:

  1. Najpierw ciasto: drożdże rozcieram z cukrem i ciepłą wodą, następnie wlewam je do mąki i mieszam widelcem, ale nie zagniatam.
  2. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodaję sól i olej, dokładnie zagniatam.
  3. Przykrywam ściereczką  i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto wyrosło.
  4. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję obłożenie: cebule obieram, przekrawam na pół i kroję w bardzo cieniutkie plasterki.
  5. Następnie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę i duszę ją do miękkości, przyprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i studzę.
  6. Przygotowuję do pieczenia: wrośnięte ciasto dzielę na 4 części, następnie wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Układam na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem, nakładam cebulę.
  7. Pieczenie i podanie: następnie piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym, który wcześniej starłam na tarce o dużych oczkach. Zapiekam aż ser się rozpuści.

Gotowe cebularze podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy