Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Cebularze z serem żółtym

print Drukuj
Cebularze z serem żółtym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.7

3 oceny

Takie cebularze można przygotować nawet na obiad. Są bardzo syte i pyszne. Polecam przepis na te cebularze.

składniki
  • Ciasto:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Obłożenie:
  • 10 dag sera żółtego
  • 8 dużych cebul
  • biały pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na domowe cebularze w kilku krokach:

  1. Najpierw ciasto: drożdże rozcieram z cukrem i ciepłą wodą, następnie wlewam je do mąki i mieszam widelcem, ale nie zagniatam.
  2. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodaję sól i olej, dokładnie zagniatam.
  3. Przykrywam ściereczką  i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto wyrosło.
  4. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję obłożenie: cebule obieram, przekrawam na pół i kroję w bardzo cieniutkie plasterki.
  5. Następnie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę i duszę ją do miękkości, przyprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i studzę.
  6. Przygotowuję do pieczenia: wrośnięte ciasto dzielę na 4 części, następnie wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Układam na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem, nakładam cebulę.
  7. Pieczenie i podanie: następnie piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym, który wcześniej starłam na tarce o dużych oczkach. Zapiekam aż ser się rozpuści.

Gotowe cebularze podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!