Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Cebularze z serem żółtym

print Drukuj
Cebularze z serem żółtym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.7

3 oceny

Takie cebularze można przygotować nawet na obiad. Są bardzo syte i pyszne. Polecam przepis na te cebularze.

składniki
  • Ciasto:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Obłożenie:
  • 10 dag sera żółtego
  • 8 dużych cebul
  • biały pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na domowe cebularze w kilku krokach:

  1. Najpierw ciasto: drożdże rozcieram z cukrem i ciepłą wodą, następnie wlewam je do mąki i mieszam widelcem, ale nie zagniatam.
  2. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodaję sól i olej, dokładnie zagniatam.
  3. Przykrywam ściereczką  i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto wyrosło.
  4. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję obłożenie: cebule obieram, przekrawam na pół i kroję w bardzo cieniutkie plasterki.
  5. Następnie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę i duszę ją do miękkości, przyprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i studzę.
  6. Przygotowuję do pieczenia: wrośnięte ciasto dzielę na 4 części, następnie wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Układam na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem, nakładam cebulę.
  7. Pieczenie i podanie: następnie piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym, który wcześniej starłam na tarce o dużych oczkach. Zapiekam aż ser się rozpuści.

Gotowe cebularze podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!