Ciecierzyca z kiełbasą w sosie pomidorowym

Ciecierzyca z kiełbasą w sosie pomidorowym

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Danie można podać samodzielnie lub jako dodatek do innego dania

Składniki:

- 400 g ciecierzycy
- 3 kiełbaski np. mazowieckie
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- trochę oleju do smażenia
- łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie.

Na drugi dzień wodę wylać i ugotować ciecierzycę do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem liści laurowych.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w kostkę lub półplasterki. Obsmażyć razem na patelni, na koniec smażenia dodać odciśnięty przez praskę czosnek.

Do gotującej się ciecierzycy wsypać trochę soli, dodać cebulę z kiełbasą i czosnkiem. Wsypać majeranek. Pogotować chwilę razem, po czym dodać koncentrat pomidorowy.

Z mąki i odrobiny oleju przygotować złotą zasmażkę, połączyć z sosem.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy