7 jaj
7 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
7 łyżek mąki pszennej
Ciasto kakaowe:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2,5 szkl mleka
¾ szkl cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki nutelli
1 łyżka kakao
Alkohol do smaku
1 masło
Wiśnie:
1 słoik wiśni drylowanych
2 galaretki wiśniowe
3 szkl soku z wiśni
Na początku pieczemy biszkopt:
Zaczynamy od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę, wlania do niej żółtek i wsypania mąki z proszkiem do pieczenia. Z tego pieczemy dwa biszkopty na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.
Gotujemy krem:
W niedużej ilości mleka mieszamy mąkę pszenną mąkę ziemniaczaną, kakao. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. I wlewamy mąki i gotujemy do zgęstnienia, po czym studzimy. Masło ucieramy z nutellą i alkoholem. Porcjami dodajemy budyń.
Ciasto kakaowe:
Przygotowujemy jak biszkopt.
Wiśnie:
Wiśnie drobno kroimy. Sok zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki wiśniowe. Gdy galaretki wystygną dodajemy do nich wiśnie. I gdy zaczną tężeć dajemy je na ciasto.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny- masa- ciasto kakaowe- masa- wiśnie- biszkopt jasny
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu